public

De gasthuizen

Gasthuizen zijn verspreid doorheen het hele land. In vele gebieden is een gasthuis een onbereikbare luxe en is er enkel sprake van een lokale ziekenboeg, als die er al is.

2 jaar geleden

Laatste publicatie Politieke kaart door uw scribent public

Gasthuizen zijn verspreid doorheen het hele land. In vele gebieden is een gasthuis een onbereikbare luxe en is er enkel sprake van een lokale ziekenboeg, als die er al is. Het is doorgaans ook enkel de Adel die zich lijfartsen kan permitteren, de gewone bevolking moet het vaak doen met kruidenvrouwen en rondreizende barbiers. Maar waar vuur is zullen zalvers zijn en waar bloed vloeit zullen naald en draad te vinden zijn…

Het Gasthuis van Finnsburg

Het meest gekende en belangrijkste Gasthuis bevindt zich in de hoofdstad Finnsburg. Dit gasthuis is sterk verbonden met De Verenigde Chirurgijnen Compagnie; via dit gekende handelsgilde worden de noodzakelijke grondstoffen aangeschaft. De kennis van de helers is zeer breed en in elke specialisatie hebben ze wel hun bijdrage. Hun populariteit is groot onder de adel en hogere klasse (mede omdat ze door de helers in alle luxe en weelde ontvangen worden) maar zelfs de gewone bevolking vindt er zijn weg naar heling en rust. Dankzij hun geestverruimende en riskante experimenten worden hun grenzen steeds weer verlegd. Het is dus ook hier dat men steeds open staat voor donaties, vrijwilligers en oorlogsslachtoffers (levend of niet;  ze zullen hun doel wel dienen.)

Het Gasthuis van Skaill

Dit Gasthuis is gelegen op het eiland Skail en specialiseert zich in de behandeling van extreme brandwonden. De reden daaraan ligt van het eeuwigdurende conflict van de bewoners en de Glashtyn. Deze monsterachtige wezens staan alom bekend voor het spuwen van een brandend zuur waar zelfs het zwaarste pantser niet tegen bestand is. De helers van Skail zijn van plan om hun kennis hiervan te delen met de buitenwereld, maar zoeken nog steeds een meest geschikte manier.

Het Gasthuis van Elmshoorn

Een Gasthuis dat ontsproten is uit een simpel veldhospitaal in Elmshoorn. Dankzij de eeuwige haatdragendheid van de verschillende volkeren is de voortdurende aanvoer van gewonde strijders een gewoonte geworden. Men is dankzij jarenlange ervaring in de praktijk gespecialiseerd  in strijdwonden en amputaties. Hier worden ook de beste veldhospiks opgeleid. De meeste zullen hun diensten verlenen aan het gasthuis ter plaatse, maar anderen zullen de wijde wereld in trekken om hun plaats te vinden op de slagvelden en om daar hun kennis toe te passen.

Het Gasthuis van Koperburg

Een Gasthuis dat zich in Koperburg, in de IJzerheuvels, gevestigd heeft. Hun inzicht in de luchtwegen is groot. Dit is tot stand gekomen omdat vele mijners zich tot hen wenden met een toen nog ongekende aandoening. Deze is echter in de loop van de tijd gecatagoriseerd in de lijst met meest voorkomende ziektes in Heimar: de stoflong. Het toen nog kleinschalige ziektecentrum is langzaamaan uitgegroeid tot een groot Gasthuis dat tot de meest belangrijkste Gasthuizen behoord. Deze bloeiende tijd was echter van korte duur nu de mijnen een voor een sluiten en de mijnbouw verhuisd naar Jondal. Het is nog onzeker of het gasthuis de mijnen zal volgen of stilletjes zal verdwijnen.

Het Gasthuis van Leigheas

Een alternatief Gasthuis verstopt in het Woud van Lytavis. Doordat de Khaliërs meer geïntegreerd raken in de Heimarse samenleving wordt ook hun kennis meer gedeeld. De vreemde en ongekende genezingsprocessen werden eerst nog door de Mannheimers en Goliad geweerd, maar won uiteindelijk dankzij de positieve resultaten aan populariteit. Hoe of wat men hiervoor gebruikt is niet geweten, maar men kan zeggen dat het werkt. Hierdoor kan men dit ook zeker onder de grootste Gasthuizen plaatsen ondanks zijn ietwat vreemde eigenaardigheden.

Het Gasthuis van Prinshaven

Dit Gasthuis wordt ook wel het Huis van de Pestmeesters genoemd, en wordt doorgaans gemijd door de gemiddelde Prinshavenaar. Haar oorsprong dateert vanuit de tijd van de Grote Plaag in het verleden van Golyndië. Haar helers zijn uiterst herkenbaar; een hoed, lange lederen mantel, een houten stok, grote handschoenen en een vogelmasker met ogen van glas. Een Pestmeester komt enkel tevoorschijn bij de meest erge plagen en kent geen genade in het behandelen van zijn zieken.

uw scribent

Gepubliceerd 2 jaar geleden